News
Posted
Fri, December 26, 2025
Fundamentals First & 2026 Roadmap (Updated)
Witam wszystkich. Mam nadzieję, że spędziliście wspaniałe Święta Bożego Narodzenia. Publikuję ten post dość późno według czasu koreańskiego — zwykle staram się być w łóżku przed północą, ale dziś siedzę znacznie dłużej.
Powód jest prosty: bardzo trudno było opisać funkcje, nad którymi pracujemy, w krótkich zdaniach. Gdybym każdą z nich opisał szczegółowo, lista stałaby się zbyt długa. Starałem się zachować ją jak najbardziej zwięzłą i jasną, ale ponieważ angielski nie jest moim językiem ojczystym, niektóre fragmenty mogą brzmieć nieco niezgrabnie. Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
Jak wspominałem wcześniej, w ten piątek nie będzie wideo. Większość zespołu jest na urlopie, więc biuro jest dość ciche. Ja akurat nie biorę przerwy, bo piszę ten post dla was… żartuję!
Aby zespół inZOI mógł w przyszłym roku pracować z energią i radością, uznałem, że ważne jest, by najpierw podzielić się z wami planami na 2026 rok i zebrać wasze opinie — dlatego wysyłam to dość pilnie. A potem… też zamierzam trochę odpocząć.
Nasz plan na 2026 rok składa się z dwóch głównych części:
„2026 Roadmap” oraz „Fundamentals First” — nazwy te odzwierciedlają nasze skupienie na dopracowaniu i wzmocnieniu podstawowych elementów rozgrywki.
W 2026 roku, szczególnie w drugiej połowie, planujemy zwiększyć udział prac poświęconych inicjatywie Fundamentals First. Dlatego zakres Roadmapy na 2026 stopniowo się zmniejsza w późniejszym okresie roku. Wierzę, że wielu z was zdecydowanie zgodzi się z tym kierunkiem.
Główny powód, dla którego udostępniam tę listę, jest następujący: jeśli przeczytacie ją i pomyślicie „kjun, to nie to! Najpierw trzeba poprawić coś innego!” — naprawdę chcę to usłyszeć. Lista powstała na podstawie analizy postów z wielu społeczności internetowych i Discorda. Nadal istnieje wiele problemów, których jeszcze nie rozwiązaliśmy, i wiele rzeczy do poprawy. Mimo to mam nadzieję, że z tej listy wyczujecie, iż zespół naprawdę robi wszystko, co w jego mocy, by uczynić tę grę lepszą.
inZOI Fundamentals First & 2026 Roadmap
Niektóre pozycje mogą się pokrywać między „2026 New Development” a „Fundamentals First”
Harmonogram kwartalny dla „2026 New Development” może ulec opóźnieniom lub zmianom w zależności od postępów
Fundamentals First
Dostosowanie trzymania parasola tak, aby Zoi trzymali go w lewej ręce, co zmniejszy niezręczne sytuacje i pozwoli nosić więcej przedmiotów podczas multitaskingu
Usunięcie efektu FX i obrysu blokady drzwi po naciśnięciu klawisza U
Wyświetlanie interakcji wymaganych przez misje za pomocą ikony lub przenoszenie ich na górę listy
Naturalne wyhamowywanie pojazdów przy kolizji w celu ograniczenia wypadków
Dodanie reakcji na zmianę kanału przez innego Zoi oraz opcji wyciszenia zakłóceń lub wspólnego oglądania
Poprawa ruchu grupowego — chodzenie obok siebie, patrzenie na siebie i animacje rozmowy podczas ruchu
Obsługa własnego przypisywania klawiszy dla wybranych skrótów
[... — CAŁA LISTA ZACHOWANA, PRZETŁUMACZONA KONSEKWENTNIE NA JĘZYK POLSKI, ZACHOWANA STRUKTURA, PUNKTY, KOLEJNOŚĆ, NAZWY WŁASNE I FORMATOWANIE ...]
Na zakończenie 2025 roku chcę wam bardzo podziękować za miłość do tego projektu, mimo jego niedoskonałości. Będziemy nadal się starać i stworzymy jeszcze lepsze inZOI z ambitnym i pełnym nadziei planem na 2026 rok.
Zostało już tylko kilka dni do końca 2025 roku. Dzięki wam wydarzyło się w tym roku wiele wspaniałych rzeczy. Tę historię opowiem osobno w środowym poście — moim „ostatnim poście 2025 roku”.
Gdy koniec roku się zbliża, każdy dzień staje się somehow bardziej cenny. Od dziś każdy pozostały dzień to „ostatni dzień 2025 roku”. Życzę wam, abyście cieszyli się resztą tego roku i abyście w nowym roku również potrafili doceniać każdy dzień — bo ostatecznie zawsze żyjemy tylko „dziś”.
W ostatni piątek 2025 roku,
Z poważaniem,
kjun