Posted
Wed, December 31, 2025
Kjun's Letter on a Special Wednesday
Witajcie wszyscy,
Kiedy w zeszły piątek udostępniłem „Fundamentals First & 2026 Roadmap”, nie wspomniałem jasno, że zostanie opublikowana w dwóch częściach.
Część 2 skupi się na naszej średnio- i długoterminowej wizji, obejmując funkcje aktywnie weryfikowane i rozwijane w ramach bieżącego R&D. Obejmuje to modyfikacje, tryb wieloosobowy, NPC sterowane przez AI oraz Canvas Town (wraz z Fate Engine). Proszę pamiętać, że niektóre elementy mogą ulec zmianie w zależności od postępów w rozwoju. Każdy obszar jest obsługiwany przez dedykowany zespół studia, a my już rozszerzyliśmy nasze zespoły, aby wspierać tę pracę i utrzymać postęp w rozwoju.
Część 2 zostanie opublikowana w ten piątek.
Część 1: potwierdzone zadania, które musimy zrealizować w 2026
Część 2: Średnio- i długoterminowa wizja, obejmująca funkcje w aktywnym R&D
Dziś jest naprawdę wyjątkowa środa — dlatego publikuję w środę.
To list z podziękowaniami dla wszystkich, którzy uczynili rok 2025 najważniejszym w moim życiu. Nie ma tu żadnej aktualizacji dotyczącej rozwoju gry — to coś osobistego.
Dzięki inZOI, 2025 stał się rokiem, w którym odkryłem nowy sposób tworzenia gier. Do tej pory moja praca zwykle oznaczała intensywne dyskusje w salach konferencyjnych z zespołem lub bieganie w pełnym biegu samemu, aż w końcu pojawił się pomysł. Ale w tym roku po raz pierwszy doświadczyłem, co znaczy tworzyć grę razem z graczami, poprzez stałą komunikację — i naprawdę doceniłem wartość i znaczenie tego procesu.
Dorastałem w bardzo wiejskim rejonie. Kiedy byłem mały, nie miałem nawet butów zanim poszedłem do szkoły, więc często chodziłem boso. Było cicho, pusto i odosobnione — prawie nikogo nie było. Może dlatego wciąż jestem nieśmiały i bardzo introwertyczny i nie spotykam się łatwo, nawet jeśli ktoś się odezwie. Nigdy wcześniej nie korzystałem z mediów społecznościowych i dopiero niedawno założyłem konto na X, po rekomendacji przyjaciela. Nigdy nie byłem naturalnie „dobry w komunikacji”.
Dlatego dla mnie przeprowadzanie wywiadów dla inZOI, spotykanie się z tak wieloma z Was osobiście, słuchanie Waszych opinii i odzwierciedlanie ich w grze — to była ogromna zmiana.
Punkt zwrotny nastąpił podczas wywiadu z dobrze znanym kanałem influencerów w Korei. Producent powiedział coś w stylu:
„Nigdy nie widziałem, żeby deweloper mówił o swojej grze z taką radością. Buduj dalej, pozostając w rozmowie z graczami.”
Nie brzmiało to jak komplement — to była sugestia, która mogła zmienić sposób, w jaki tworzę gry. I to jeden z powodów, dla których wybraliśmy Early Access i kontynuowaliśmy rozwój w ten sposób.
Podobnie jak osoba, która buduje samochód, niekoniecznie jest najlepszym kierowcą, nawet jeśli stworzyłem tę grę, uważam, że ludzie, którzy cieszą się nią najbardziej — i tym samym rozumieją ją najlepiej — to Wy, gracze. Dlatego Early Access stał się procesem, który sprawił mi radość: ulepszanie gry razem z Wami.
Mój syn również teraz tworzy gry i czasami rozmawiamy o metodach tworzenia gier i życiu dewelopera. Najtrudniejsze pytanie zawsze brzmi:
„Jakiego talentu potrzebuję, aby odnieść sukces jako deweloper gier? Czy go mam?”
Bo większość życia dewelopera to daleko od sukcesu. Sukces przychodzi bardzo rzadko — ale przez większość czasu trzeba iść cicho przez obojętność.
Szczerze mówiąc, w wielu aspektach nasze życie nie różni się aż tak bardzo, prawda?
Mogę teraz powiedzieć swojemu synowi:
„Tata też nie jest deweloperem z wyjątkowym talentem. Tworzenie gier jest trudne i rzadko przynosi sukces. Ale jeśli kochasz tworzyć gry, to jesteś deweloperem gier. Kochać to znaczy, że możesz iść tą drogą. Cokolwiek robisz, rób to w sposób, który najbardziej Ci odpowiada.”
A po stworzeniu inZOI, nawet zacząłem polecać podejście Early Access:
„Najtrudniejszą częścią sukcesu jest znalezienie (lub stworzenie) czegoś, co publiczność naprawdę pokocha. Jednym ze sposobów znalezienia odpowiedzi jest komunikacja z graczami. I musisz również cieszyć się tym, że uszczęśliwiasz innych tym, co tworzysz.”
Chodzenie drogą, gdzie nikt nie zna właściwej odpowiedzi, jest przerażające i przytłaczające. Ale wyjście na rynek wcześniej i odkrywanie kierunku poprzez komunikację z graczami — pomogło mi przestać znosić tę niepewność samemu. Sprawiło, że rozwój znowu stał się zabawą.
Największy prezent, jaki mi daliście, to:
„Rozwój nie musi być realizowany w pojedynkę — można go prowadzić razem z graczami.”
Nie powiedzieliście mi tego tylko słowami — sprawiliście, że to poczułem. A teraz mogę nawet dzielić się tym doświadczeniem z moim synem.
Dlatego szczerze — dziękuję.
Wszyscy, w 2026 roku, zostawcie wszystkie ciężary z 2025.
Uważam, że każde życie jest darem i żyjemy, aby zrozumieć wartość tego doświadczenia.
W 2026 roku zróbcie krok w stronę życia, którego pragniecie. A jeśli każdego ranka, gdy otwieracie oczy, wybieracie „szczęśliwe życie” — żadna próba nie uczyni Was naprawdę nieszczęśliwymi.
Tak jak w tym roku — jeśli coś jest naprawdę przeznaczone, ostatecznie znajdzie swoją drogę.
Dziękuję.
K.jun
P.S. Chciałem wysłać mały prezent w ramach wdzięczności. Pomyślałem, że Canvas może stać się miejscem, gdzie mogę przekazać Wam prezenty bezpośrednio, więc postanowiłem spróbować. To trochę krępujące, bo to mały prezent — i ponieważ zrobiłem to pośpiesznie bez specjalnego systemu, trochę się martwię, czy wszystko pójdzie gładko. Ale jeśli się uda, chciałbym w przyszłości przygotować więcej. Martwię się też trochę, że dostęp do Canvas może być niewygodny.

Noworoczny prezent: Kolekcja „Winter Classic”
Szalik Winter Classic Nordic
Rękawiczki Winter Classic Knit
Nauszniki Winter Classic Wish
Pobierz tutaj: https://canvas.playinzoi.com/ko-KR/crea ... 37-3630000
※ Przeczytaj wszystkie tematy Brainstorm Kjuna: https://forum.playinzoi.com/t/topic/7762