Ekskluzywne ujawnienie: Język naszych Parafolków
14 kwietnia 2023
Cześć wszystkim!
Tu Andrei z dużymi nowinami dla Was!
Jak wiecie, w ostatnim czasie intensywnie pracowaliśmy nad tym, jak Paras będą się ze sobą komunikować. Po długim oczekiwaniu z Waszej strony z przyjemnością przedstawiamy Wam mówiony język Parafolków: Parli.
## O wideo
### 🗣 Język
W Paralives budowanie relacji i interakcje z innymi postaciami będą ważnym elementem trybu życia. Parli (wymawiane „par-li”) to język mówiony, który stworzyliśmy dla naszych Parafolków. Usłyszycie go, gdy Wasze postacie będą ze sobą rozmawiać i wyrażać emocje.
###
Alice stworzyła wiele interakcji dialogowych i animacji reakcji, które dziś po raz pierwszy prezentujemy. Dzięki temu Parafolkowie mogą prowadzić rozmowy, zadawać pytania, sprzeczać się, opowiadać żarty, flirtować i wiele więcej.
Będziemy stopniowo dodawać kolejne interakcje rozmów oraz interakcje grupowe, aby Wasze postacie mogły w pełni cieszyć się swoim życiem towarzyskim.
##
- Animacje i nagrania głosowe są nadal w trakcie tworzenia.
- Na potrzeby wideo stworzyliśmy interakcję „Rozmawiaj z”, aby zaprezentować różne animacje rozmów. Służy ona wyłącznie demonstracji – w grze rozmowy będą działać inaczej.
- W Paramakerze będziecie mogli wybrać głos swojej postaci.
- Obecne nagrania to jedynie wersje demonstracyjne. Ostateczne kwestie głosowe zostaną nagrane później przez profesjonalnych aktorów głosowych.
- W przeciwieństwie do języka mówionego, język pisany nie będzie bełkotem, co pokazywaliśmy już wcześniej tutaj i tutaj.
---
# Dziennik deweloperski: Jak stworzyliśmy Parli
W kolejnych akapitach dowiecie się, jak powstał ten język – od naszych celów, przez liczne testy, aż po wybór ostatecznej wersji.
##
Stworzenie zupełnie nowego języka to spore wyzwanie – zwłaszcza dla nas, ponieważ wcześniej nigdy czegoś takiego nie robiliśmy. Na początku ustaliliśmy, że język powinien być:
- Niezrozumiałym bełkotem, aby dać graczom swobodę w opowiadaniu historii
- Inny niż wymyślone języki z innych franczyz
- Minimalistyczny, bez długich i przesadnych zdań („mniej znaczy więcej”)
- Odróżniający się od angielskiego bełkotu, ale wciąż brzmiący w pewnym stopniu znajomo
- Wystarczająco realistyczny, jakby mógł istnieć w prawdziwym świecie
- Nie za bardzo zabawny, ale też nie zbyt poważny – z dobrą równowagą dającą przytulny efekt
Mając to wszystko na uwadze, zaczęliśmy tworzyć pomysły.
##
Na początku wpadliśmy na proste rozwiązania, takie jak modyfikowanie istniejących słów (np. francuski verlan, anagramy, odwracanie słów), korzystanie z ćwiczeń improwizacji teatralnej (np. ograniczanie liter czy używanie wyłącznie onomatopei) albo sięganie po języki uniwersalne, takie jak esperanto czy interlingua.
Z czasem nasze pomysły stawały się coraz bardziej złożone i zaczęliśmy analizować, jak lingwiści tworzą własne języki konstruowane (conlangi) – najpierw wybierając określoną paletę dźwięków, a następnie ustalając zasady ich łączenia.
Zastosowaliśmy te same podejścia w części naszych koncepcji i efekty były naprawdę interesujące. Łącznie opracowaliśmy ponad 20 różnych podejść i nagraliśmy ponad 2000 słów oraz wyrażeń. Poprosiliśmy również cały zespół o opinię w ankiecie. Otrzymaliśmy wiele wartościowych uwag, które pomogły nam wybrać naszego faworyta.
Moglibyśmy testować i burzyć mózgi bez końca… ale nadszedł czas na decyzję.
##
Poza pracą jedną z rzeczy, które lubię robić, aby rozśmieszyć moją partnerkę, jest śpiewanie znanych piosenek w improwizowanym, wymyślonym bełkocie – zwykle po to, by ukryć fakt, że zapomniałem tekstu. Zawsze działa.
Pomyślałem więc, że warto wykorzystać to jako jedno z naszych podejść. W trakcie improwizacji wymyśliłem wiele nowych słów i stworzyłem alfabet fonetyczny oparty na powtarzających się elementach tych wyrazów.

Oto obecny alfabet fonetyczny naszego języka.
Jak się domyślacie, to podejście było jednym z ulubionych w zespole i najlepiej spełniało wszystkie nasze wcześniej wymienione cele. Dlatego zdecydowaliśmy się wybrać je jako nasz język!
Później dodaliśmy kolejne zasady, takie jak ograniczenie liczby samogłosek do maksymalnie dwóch w słowie czy dopuszczenie dwóch spółgłosek obok siebie, aby język był bardziej rozpoznawalny.
---
I tak właśnie powstało Parli! Dla mnie osobiście była to prawdziwa przygoda – zanurzyć się w tym procesie twórczym bez żadnego wykształcenia lingwistycznego. Szczególnie dużo radości sprawiło nagrywanie kwestii głosowych z moją partnerką i obserwowanie, jak ożywają w grze.
Czy Waszym zdaniem ten język pasuje do Paralives? Chętnie poznamy Wasze opinie.
Dziękujemy za Wasze wsparcie!
Buh byyyeee!!!
Andrei
---
Edycja – 20 kwietnia 2023: Ten wpis jest już publiczny, możecie go udostępniać!
Tagi
[development] [diary]