Dlaczego tworzymy Paralives

List od Alexa Massé

Alex Massé
admin
Site Admin
Local time: Sat Mar 14, 2026 12:45 pm
Answers: 0

Post by admin »

List od Alexa Massé

30 kwietnia 2020

Cześć!

W tym tygodniu chcieliśmy podzielić się czymś więcej o nas – kim jesteśmy i dlaczego tworzymy Paralives. Dlatego Roxane, Léa i ja napisaliśmy po kilka słów. Oto one! Jak zwykle prosimy, aby treść tego posta była dostępna wyłącznie dla Patronów :)

Alex

Zacząłem grać w gry w wieku 5 lub 6 lat na konsolach Nintendo, takich jak NES i SNES. Od samego początku byłem wciągnięty. W domu mieliśmy też mnóstwo klocków Lego i całe dnie spędzałem na budowaniu różnych rzeczy, zwłaszcza domów i statków kosmicznych. Pamiętam też moment, gdy po raz pierwszy pojawił się u nas komputer. To było jak magia! Samo porządkowanie dokumentów i obrazów, rysowanie w Paintcie oraz granie w proste, preinstalowane gry z Windowsa 98 było dla mnie niesamowite. Połączenie tych wszystkich zainteresowań naturalnie sprawiło, że bardzo zainteresowałem się grami symulacyjnymi, takimi jak The Sims i RollerCoaster Tycoon. Dlatego gram w nie przez całe życie, marząc o świetnych funkcjach, które chciałbym do nich dodać – gdybym tylko mógł.

W liceum zapisałem się na fakultatywne zajęcia z programowania i od razu je polubiłem. Stało się jasne, że chcę uczynić z tego swoją karierę. Podczas studiów nadal tworzyłem małe gry wideo w wolnym czasie, dzięki czemu bardzo dużo się nauczyłem. Po ukończeniu studiów pracowałem jako programista w branży gier przez około 5 lat. W pewnym momencie poczułem, że mam wystarczające doświadczenie i oszczędności, aby rzucić pracę i zacząć pracować nad czymś własnym. Ponieważ zawsze miałem mnóstwo pomysłów na nowe gry, tworzenie własnego projektu i podejmowanie własnych decyzji było dla mnie bardzo kuszące. Zdecydowałem się na grę z gatunku symulacji życia, ponieważ to gatunek najbliższy mojemu sercu – pozwala mi wyrażać kreatywność i zatracać się w nim na długie godziny. A jako wielki fan gier symulacyjnych bardzo łatwo było mi wymyślać pomysły do takiej gry! Potem odkryłem, że tak wiele osób, podobnie jak ja, interesuje się koncepcją Paralives, i było to niesamowite uczucie wiedzieć, że inni są tak samo podekscytowani tym projektem jak ja. Podsumowując: tworzę Paralives po prostu dla siebie i dla wszystkich, którzy pasjonują się tego typu grami! Czuję się niezwykle szczęśliwy, że mogę być na tej drodze, i ogromnie wdzięczny za całe wsparcie, którego nam udzieliliście!

Ja jako dziecko, już budujący domy i pracujący nad pierwszym prototypem Paralives!

Roxane

Moją pierwszą „grą, w której można było coś budować”, było Lego Creator Harry Potter. Była fajna, ale nie działała zbyt dobrze i miała bardzo niski limit obiektów. Dlatego mój tata w końcu kupił mi, gdy miałam dziewięć lat, The Sims Deluxe. Mogłam nie tylko budować, ale też bawić się własnymi inteligentnymi (no, mniej więcej) postaciami. Byłam zachwycona! (Inne zalety The Sims: łatwiej tworzyć nowe postacie niż kupować kolejne Barbie; i jest dużo mniej bałaganu niż przy plastelinie).

To, co uwielbiam w tym gatunku gier, to możliwość tworzenia własnych małych światów. Tworzenia (i odtwarzania) wszelkiego rodzaju postaci. Budowania nie tylko domów, ale też przestrzeni publicznych, miejsc pracy – wszystkiego, na co pozwala gra. Wprowadzania powstałej społeczności w ruch i obserwowania, dokąd to wszystko zmierza. Wiem, że nie jestem jedyną osobą, która używa gier z serii The Sims do ilustrowania swoich historii.

Swoją przygodę z modelowaniem 3D zaczęłam od tworzenia niestandardowych treści do The Sims 2. Pierwszym obiektem, który stworzyłam, była mniejsza wersja jodły z gry – potrzebowałam jej, aby wiernie odtworzyć mój dom i ogród. To bardzo silne uczucie móc tworzyć treści, które samemu chce się mieć. To jeden z powodów, dla których tak bardzo cieszę się, że jestem częścią zespołu Paralives.

Dlatego oczywiście uważam, że elastyczność i możliwość personalizacji są bardzo ważne. Ludzie robią w tych grach przeróżne rzeczy – każdy styl gry jest tak samo wartościowy jak każdy inny. Moim drugim dużym priorytetem jest „głębia” rozgrywki: twoje decyzje powinny mieć znaczenie, a twoi parafolk powinni sprawiać wrażenie prawdziwych postaci. Ostatecznie ten gatunek skupia się na ludziach i ich otoczeniu. Lepiej więc uczynić ich interesującymi, aby gracze mieli frajdę z zabawy w boga.

Léa

Zawsze lubiłam wyobrażać sobie światy i postacie; pierwszym zawodem, o którym marzyłam, była pisarka. Gdy byłam mała, całymi dniami bawiłam się z bratem figurkami Playmobil. Tworzyliśmy całe miasta, w których każdy mieszkaniec miał swoją rolę i osobowość. Z grami symulacyjnymi zaczęłam od The Sims 1, potem 2, potem 3, a także od wspaniałych gier RollerCoaster Tycoon i Zoo Tycoon. Spędzałam całe tygodnie, grając w te gry z moją najlepszą przyjaciółką – siedziałyśmy razem przed tym samym komputerem podczas ferii szkolnych. Mam z tego fantastyczne wspomnienia!

Image

W 2014 roku zaczęłam streamować na Twitchu wraz z premierą The Sims 4 – części, w którą grałam najwięcej – i obecnie posiadam prawie wszystkie DLC oraz pakiety. Poza tym jestem wielką fanką serii Fable i The Witcher; mam słabość do marek, które pozwalają „napisać” historię, jaką chce się stworzyć.

Paralives odkryłam bardzo wcześnie, dzięki filmowi z oknem, i od razu mnie wciągnęło. Jako artystce od razu spodobało mi się to, że Paralives jest grą, która pozwala wyrażać kreatywność.

Teraz, gdy pracuję nad tworzeniem gry moich marzeń, co chciałabym do niej wnieść?
Przede wszystkim spójność uniwersum: mieszkańców z historią, prawdziwe osobowości, bogate lore i sekrety do odkrycia! Chciałabym, aby Paralives znalazło swoje własne miejsce w świecie gier symulacyjnych. Poza byciem zwykłą grą, uważam, że Paralives jest niesamowitym medium do mówienia o tym, co jest dla nas ważne, i do tworzenia historii, które chcemy opowiadać. Prosta oprawa graficzna daje nam ogromną swobodę. Zawsze szukam sposobów, aby odróżnić tę grę od innych i uczynić ją wyjątkową.

Mam nadzieję, że podobało wam się czytanie tego tekstu. Dajcie nam znać w komentarzach tego posta, jak zaczęliście grać w gry symulacji życia i co najbardziej w nich kochacie! Jestem bardzo ciekawa waszych historii :)

Image

Bonusowy zrzut ekranu Léy, Roxane i mnie w Animal Crossing New Horizons!

Pozdrawiam!

Alex

Edycja: Ten post jest teraz publiczny, więc śmiało możecie dzielić się nim ze wszystkimi!
Tagi

team

Return to “🎨 Paralives – Studio i Zespół”